Skúšali ste už šoférovať so zatvorenými očami? Ani to neskúšajte! Pri cúvaní s autom je výborný pomocník cúvacia kamera, ináč sa musíme spoľahnúť len na obraz v spätnom zrkadle, príp. na výhľad cez zadné okno. Stále sa však musíme spoliehať, že tesne za autom, kam už nevidíme, sa nič nenachádza. 

Ak máme auto s vyššou výbavou, tak je možné, že už máme vo výbave aj cúvaciu kameru. Tá je skvelým pomocníkom pri cúvaní. Automaticky po zaradení spiatočky, sa nám zobrazí na displeji obraz z kamery. My tak máme dobrý prehľad o tom, čo je za nami a ako ďaleko sa to nachádza.

NEMÁTE AUTO S LEPŠOU VÝBAVOU? 

V prípade, že takouto vymoženosťou nie je naše auto vybavené, exituje riešenie. Tým je prídavná, cúvacia kamera. Dnes sa už vyrába mnoho druhov a prevedení. Či už ako súčasť tretieho brzdového svetla, alebo je zabudovaná v osvetlení ŠPZky príp. môže byť v tlačidle na otváranie kufra. Ak nemáme to šťastie, tak existuje aj mnoho univerzálnych prevedení, ktoré treba len elegantne a funkčne umiestniť.

Možno si vravíte „fajn, ale kde uvidím obraz z kamery?“ Ak máte rádio s navigáciou, tak veľmí často sa dá obraz z kamery, spustiť na jeho displeji. Ak by táto možnosť nebola, tak je možné domontovať prídavný displej. Tu to je tiež o možnostiach, kam ho umiestním, aký veľký by mal byť, príp. či na ňom chcem púšťať obraz aj z iného zdroja alebo bude výlučne len na cúvaciu kameru.

DNES UŽ CÚVACIA KAMERA NIE JE PROBLÉM 

Keď som sa rozhodol, že si chcem dať dovybaviť svoje auto cúvaciou kamerou, tak je dobre sa s niekým o tom poradiť. V princípe ide o jednoduchú vec. Montáž cúvacej kamery si však vyžaduje veľkú zručnosť. Nutné je mať vhodné náradie a hlavne vedomosti, čo, kde, kam a ako umiestniť aby to bolo funkčné a hlavne bezpečné.

Teoretický každé auto sa dá vybaviť cúvaciou kamerou. Záleží len na tom, čo chce zákazník zaplatiť. Či chce aby to celé vyzeralo ako originálne prevedenie z automobilky, alebo mu stačí univerzálne prevedenie. Pri tom originálnom prevedení treba rátať s vyššou sumou, nakoľko sa dosť často musia používať aj špeciálne video adaptéry. Celý systém sa ešte musí odblokovať pomocou počítača.

Celú montáž vám dokážeme zabezpečiť aj u nás v PALPRO.

TIP 1: Ako doplnok k cúvacej kamere by som uvažoval aj nad parkovacími senzormi, ak ich ešte nemám na svojom aute.

TIP 2: Ak už mam na aute kameru namontovanú, odporúčam pri každom otvorení kufra, aspoň prstom utrieť šošovku. Nezaškodí naniesť na ňu trochu autovosku, alebo aplikovať tzv. tekutý stierač. Inač taká kamera, cez ktorú nevidím, dosť stráca význam.

Scroll to Top