Často sa ma zákazník, ktorému sme práve nalepili fólie na skla auta spýta, či sa musí nejak špeciálne starať o autofólie. Hneď po aplikácií sa o fólie netreba vôbec starať. Na to aj každého klienta upozorníme. Stačí ich len opticky skontrolovať. U nás v PALPRO je samozrejme, že si každého zákazníka voláme na kontrolu cca po 1 týždni.

NA ČO JE NUTNÁ KONTROLA? 

Keďže sa fólie na skla lepia mokrou technológiu, tak prvé dni po aplikácií, sú ešte takpovediac vlhké. Vtedy je možné z vonkajšej strany skla vidieť jemne dúhované, alebo sivé fliačiky. Ide vlastne o zbytky aplikačnej kvapaliny, ktoré sa postupne vstrebú do lepidla, resp. sa pozvoľne odparia.

Taktiež na okrajoch okná, kde sa nachádza tzv. raster (čierne bodky na okraji skla), sa môže fólia jemne odlepiť. Pri kontrole sa tento okraj ešte raz prestierkuje, aby si fólia takpovediac sadlá na miesto. Toto bol skôr taký úvod čo s fóliou v prvých dňoch po nalepení.

STAROSTLIVOSŤ O FÓLIE JE MINIMÁLNA 

Teraz si povedzme niečo bližšie k následnej starostlivosti. Kvalitné fólie sa skladajú z viacerých vrstiev. Výrobcovia tiež zvyknú tieto fólie pokovovať. Takáto ochrana by malá zabezpečiť ich dlhotrvajúcu ochranu. To však neznamená, že o fólie sa už vôbec starať netreba. Nemusíte sa však báť. Starostlivosť o fólie je minimálna a nenáročná.

V prvom rade by sme mali zabrániť ich mechanickému poškodeniu. To znamená, že napr. aj pri umývaní okien na ktorých je fólia, si treba dať pozor čím ich čistíme. Neodporúčam staré noviny, alebo špinavé handry do ktorých sme pred tým poutierali prach. Zrnko piesku dokáže poškriabať aj tak tvrdý materiál ako je samotné sklo. Skôr používať čistú utierku z mikrovlákna, ktorú si vyčlením len na skla. Po jej zašpinení ju stačí vyprať.

POZOR: na mikrovláknove utierky sa nesmie používať aviváž.

Takúto zašpinenú utierku teoretický stačí vyplákať v teplej vode s trochou mydla. Následne ju vyžmýkať v rukách a nechať vysušiť.

Na čistenie autoskiel je dobré si zaobstarať prípravok, ktorý je určený výhradne na AUTOsklá. No nič strašné sa nestane aj keď použijem bežnú okenu, ale zo skúsenosti viem, že existujú účinnejšie čističe. Tie nám ušetria kopec času a námahy pri následnom dolešťovaní.

TIP 1: nikdy nečistite horúce sklá na priamom slnku – nedoleštite sa. Radšej si postaviť auto do tieňa, alebo počkať na podvečer, kedy už slnko tak nepraží. Postup je jednoduchý. Naniesť čistič buď priamo na sklo, alebo na handru, rozotrieť ho, otočiť si handru na suchú časť a doleštiť. Takto mám za chvíľku sklá vyčistené, bez veľkej námahy.

TIP 2: zabudnite na niečo ako „univerzálny čistič“. Je dobre sa naučiť, že na sklá sa používa jeden prípravok, na lak iný, na plasty iný… Samozrejme na všetko osobitnú handru, ideálne s inou farbou aby sa nám nepomiešali.

Scroll to Top